Program på Rönnells den 1 oktober: Madeleine Gustafsson samtalar med Ola Larsmo

30 september 2019

Tid: 18:30

Plats: Rönnells Antikvariat

Samfundet De Nio, den jämställda akademin, delar varje år ut ett antal priser till svenskspråkiga författare, både poeter, romanförfattare och essäister, men inget större och finare än Stora priset. Det utdelas inte för en enskild bok utan för en samlad författarinsats, som helt enkelt bedöms tillhöra de verkligt väsentliga inom svenskspråkig litteratur. Pristagaren presenteras på bokmässan i Göteborg, på Rönnells Antikvariat och genom att bli föremål för en lång intervju i Samfundet De Nios kalender, som utkommer till våren.

Pristagaren får själv välja samtalspartner till intervjun, och 2019 års mottagare av Stora priset, Ola Larsmo, har valt kritikern Madeleine Gustafsson, som för övrigt är ledamot av samfundet.

Ola Larsmo, född 1957, studerade vid Uppsala universitet och debuterade 1983 med Vindmakaren, en bok bestående av fyra kortromaner. Romanen har blivit Larsmos huvudsakliga litterär form, jämte essän, och och han har samman med generationskamrater som Steve Sem-Sandberg och Lars Jakobson gjort mycket för att förnya den svenska romankonsten. Alla har utnyttjat det dokumentära eller dokufiktiva greppet, Larsmo med mycket stor framgång i den uppmärksammade Swede Hollow (2016), hans hittills senaste bok.

Larsmo är också känd för sitt stora engagemang inom författarfackliga och människorättsliga frågor. Han har varit ordförande såväl i Svenska Författarförbundet som i Svenska PEN, och sitter nu i styrelsen för internationella PEN.

Både som romanförfattare och som samhällsdebattör tillhör Ola Larsmo vår tids verkligt viktiga röster. Kom och lyssna till honom i samtal med Madeleine Gustafsson, en av de bästa svenska litteraturkritikerna någonsin, på Rönnells Antikvariat! De Nio bjuder på vin och snacks. Välkomna!

Fri entré, ingen föranmälan krävs.

Foto: Finn Hensner, Wikimedia Commons